טיפים לבישול קל בשטח

בישול בשטח הוא אחת הפעולות המתגמלות יותר בטבע. אולי זה בגלל הטעם המעושן של המדורה ואולי זה פשוט בגלל תחושת הגבורה שבפיצוח האתגר, אבל איכשהו נדמה כאילו הכל תמיד טעים יותר בארוחה של סוף היום בטבע. אך לצד כל הכיף נמצא תמיד האתגר והמורכבות של הבישול בשטח כאשר לא הכל זמין ותנאי התאורה קשים.
הנה כמה טיפים שיעשו לכם סדר בראש ושמח במטבח.

1. הכינו לעצמכם “ערכת מטבח שטח”

יעדו לטובת הערכה תיק/ארגז/קופסה קבועה בהם תוכלו לסדר את כל הפריטים הנדרשים לכם. השתמשו בכלים המיועדים רק לשטח. מומלץ לא להשתמש בכלי הבישול הטובים שלכם, אספו דווקא את הכלים הישנים והפגומים, שכן כלים נוטים להיפגם ולהאבד בשטח והשאירו את כלי הבישול היומיומיים שלכם בבית. הכנת ערכה ובה כלים המיועדים רק לשטח, תעזור לכם להתארגן בקלות ובמהירות ותמנע אובדן של הכלים היקרים שלכם. אם אין לכם במטבח כלים שתרצו ליעד לטובת העניין תמיד אפשר לרכוש כלים זולים בחנויות כלי בית או בחנויות יד שניה.
ארזו בערכה את כל ציוד הבישול החיוני לכם.
רשימת ציוד מומלצת לערכת בישול בשטח:

  • לפחות סיר אחד ומחבת אחת בגדלים התואמים את מספר המשתתפים בטיול
  • גזיה לבישול או כירת גז לשטח
  • ערכת קפה
  • בלון גז + בלון גז רזרבי
  • קופסת גפרורים ומצית
  • קרש חיתוך
  • 2 סכינים טובות
  • קולפן
  • פותחן שימורים
  • פותחן בקבוקים
  • סבון כלים
  • סקוטש ניקוי
  • בקבוק שמן קטן
  • תבלינים
  • כלי אוכל
  • סכו”ם
  • כוסות לשתיה חמה / קרה
  • מלקחיים
  • מצקת קטנה
  • כף מתכת
  • תרבד
  • מזלג מתכת
  • פנס ראש
  • פנס עששית
  • נייר כסף (תמיד שימושי בשטח, יכול לשמש גם כאביזר בישול בשעת הצורך)
  • שקיות זבל

2. ארזו קומפקטי ומאורגן

ככל שהערכה שלכם תהיה יותר מאורגנת כך יהיה לכם קל יותר להתמצא בה בשעת הבישול בשטח ולהכין אותה לפני כל יציאה. חלקו את התיק או הארגז לתאים ויעדו כל תא לקטגוריה נפרדת: תא לסירים ומחבתות, תא לכלי אוכל וסכום, תא לכלי ששת סכינים וקרשי חיתוך, תא לתבלינים ושמנים ועוד תא קטן או כיס לסבון כלים וסקוץ’.

דאגו ליעד כלים שמתאימים לקמפינג: כדאי לדאוג לסכינים עם כיסוי ופותחנים מוגנים על מנת לשמור עליכם מפציעות כאשר אתם מכניסים ידיים לחטט בערכה בשעות החשכה.

כלים קומפקטיים ומוגנים שיחסכו לכם פציעות מיותרות, מקום ומשקל
כלים קומפקטיים ומוגנים שיחסכו לכם פציעות מיותרות, מקום ומשקל

רצוי לנסות ולסדר את הערכה בצורה קומפקטית ככל הניתן ולהתאים כלים שנכנסים אחד בתוך השני כדי לחסוך במקום. כמו צלחות וכוסות שנערמות בצורה מושלמת אחד בתוך השניה או אולר שמאגד בתוכו מספר כלים שימושיים.
מומלץ לצרף לערכת הבישול סט מסטינג, זהו סט של כלי בישול וכלי אוכל שנארז בצורה קומפקטית להפליא ויחסוך לכם גם בהתארגנות וגם במקום.

תבלינים – ארגנו לכם את התבלינים שתצטרכו בזמן הבישול ואולי אפילו עוד כמה למען הספונטניות ואגדו אותם בערכת תבלינים ניידת. פעם בימי הצילום האנלוגי היה מקובל למחזר את קופסאות הנגטיבים לטובת מטרה זו. היום קופסאות הפילים כבר נעלמו מהעולם אך ישנן אפשרויות אחרות: קופסאות קטנות של ממתקים – למשל טיקטק. קופסאות לכדורים רפואיים – ב”חנויות השקל” השונות תוכלו למצוא מגוון קופסאות המיועדות למטרה זו המחולקות לתאים קטנים לפי ימות השבוע. ישנן קופסאות כאלו של 7 תאים, 14 תאים ואפילו 21 תאים. מצאו קופסה המתאימה לצרכים שלכם, מלאו אותה והדביקו תוויות עם שם התבלין עליהן, הוסיפו כפית קטנה של אותו תבלין ואתם מוכנים. בסופרמרקטים שונים ניתן למצוא לפעמים ערכות של תבלינים בסיסיים שמאוגדים יחד במארז קומפקטי אחד.

אפשרויות שונות לארוז תבלינים לקמפינג
אפשרויות שונות לארוז תבלינים לקמפינג

מומלץ להביא תערובות תבלינים שאתם יודעים שאהובים עליכם כמו בהרט, חוואיג’, קייג’ון וכו’. אלו מכילים בתוכם מספר תבלינים ומקלים על התיבול בשטח. אין צורך לסחוב איתכם בקבוק שמן שלם ל3 ימים בשטח. העבירו שמנים, רטבים ואת סבון הכלים לבקבוקונים קטנים, רצוי מפלסטיק, וחסכו במקום ובמשקל.

3. תכננו וארגנו כמה שיותר בבית

יש המון עבודת בישול שניתן לחסוך בשטח אם דואגים לעשות אותה כבר בבית. נסו לקצר תהליכים בשטח ולארגן כמה שיותר בבית. זה כדאי וזה אפשרי, במיוחד בערב הראשון.
לדוגמה: אם מתכננים להכין פויקה אפשר לדאוג לחיתוך הבשר בבית לפני שמכניסים אותו לצידנית. גם את הרוטב אפשר לערבב בבית, לאפסן בצנצנת או קופסה אטומה ולהכניס לצידנית. ירקות קשים או יבשים כמו פטריות, בטטה, שום ובצלים אפשר לחתוך כבר בבית. כך כאשר מגיעים לשטח כל שנותר לעשות הוא להכניס הכל לסיר, להוסיף קצת תפוחי אדמה ויין, לשים על המדורה ולחכות לריח המשכר המבשר כי התבשיל מוכן.
גם רטבים ובלילות אפשר להכין בבית ולהכניס לבקבוק סגור. אם תרצו פנקייקים לבוקר השני הכינו את הבלילה בבית והקפיאו אותה בתוך בקבוק, כך גם תוכלו להסב אותה לקרחון עד השימוש וגם להיות בטוחים שהיא ראויה לשימוש בבוקר שאחרי – עד אז היא כבר תחזור להיות בלילה נוזלית.

את אותו הטריק ניתן לעשות גם עם רוטב הבסיס של השקשוקה או כל רוטב אחר. אם אתם מעדיפים חביתה מקושקת או רגילה לארוחת הבוקר שלכם אתם יכולים באותה הצורה לקשקש את הביצים בבית ולהכניס אותם לבקבוק, כך לא תצטרכו לדאוג שלא יישברו בדרך.
בנו לעצמכם תפריט בבית המחולק לפי מרכיבי הארוחה והכלים הדרושים לבישול. לנוחיותכם הכנו טבלה לתכנון תפריט קמפינג אותה תוכלו להוריד כאן.
תכננו תפריטים מגוונים וטעימים ועם זאת נסו לשמור על פשטות, כמעט כל דבר שמכינים במטבח הביתי ניתן להכין בשטח אבל הבישול בשטח יותר מורכב ולכן השטח אינו מקום מתאים לבישול מולקולרי או לאקספירמנטים אחרים מהעולם הגסטרונומי.
“פשוט וטעים” זה המוטו שלנו בשטח… ושיהיה בתאבון 🙂

2 thoughts on “טיפים לבישול קל בשטח

  1. Pingback: קמפינג למתחילים ⋆ GoNature גו נייצ'ר

התגובות סגורות.

Test1 דילוג לתוכן